TUINWIJK ALS CULTUREEL ERFGOED

24-11-2021

Wist je dat de groenstrook in de Saffierstraat één van de laatste intacte restanten van de historische tuinwijkcultuur binnen de Antwerpse regio vormt? Decennia lang werden ontelbare mondjes gevoed door de opbrengst van den ´akker´ of ´tuin´ die als een extra (speel)kamer bij de gehuurde of aangekochte woning werd gepacht. Het is opmerkelijk en mooi dat we tot op de dag van vandaag de kenmerkende (deels) publieke tuinen en groene ruimte terug vinden. Zo blijft het concept van de tuinwijk in leven zoals dit bij het ontstaan van de Tuinwijken Groenenhoek, 100 jaar geleden, bedoeld was.

De oorspronkelijke belofte van de sociale cohesie, door middel van het groen, en het ´frutselen´in dat groen, de belofte voor een coherente en aangename wijk,´met de indeling van de tuinstad: met verkeers- en volksgezondheidseisen, prettig uitzicht, oriëntatie op de zon en heersende winden, sociale leefomstandigheden van de bewoner´, (promotie voor het wonen in de Tuinwijken Groenenhoek, Antwerpen zoals dat in de zomer van 1922 in het tijdschrift ´L'Habitation à Bon Marché´ verscheen), kan nog steeds verder ingelost worden.

 
Het Saffierpark ademt de tuinwijkcultuur uit! De historische Tuinwijken Groenenhoek en hun aanpalende verkavelingen, kunnen, -nog steeds-, de toon zetten. Het verleden van de wijk en het groen in de wijk onderzoeken en koesteren, is een inspirerend startpunt om het honderdjarige bestaan van de Tuinwijken Groenenhoek vol liefde en zorg te vieren!

Het volledige hoofdstuk 'erfgoed' kan u hier integraal nalezen. 

De uitgebreide versie van de nota cultureel erfgoed zal hier integraal gepubliceerd worden. Schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuws over het Saffierpark en de expertennota.

Maak een gratis website.